top of page

Věděli jste, že kontryhel...

Znáte bylinku s názvem kontryhel žlutozelený? Určitě mi odpovíte, že ano. Kdo by neznal bylinku s tak zvláštními listy, které připomínají malé mističky. Navíc ve středu listů se po ránu drží kapky rosy - nádhera. Ale, věděli jste, že je skvělý pro naší pokožku?


Trocha teorie

Kontryhel obecný je  skromnou bylinkou, která dosahuje výšky 10-40 cm. Nepřehlédnutelné jsou zejména listy, které jsou tvořeny sedmi až jedenácti laloky poskládanými do typického ¾ kruhového tvaru. Pokud kontryhel vyrůstá na vápenité půdě, mohou mít listy jemně stříbřitý povlak. Květy kontryhele jsou nenápadné, velmi drobné, žlutozelené barvy.

Díky své nenáročnosti ho můžeme nalézt od nížin po podhorské oblasti, v okolí potoků, na loukách či okrajích cest.

Nať obsahuje zejména třísloviny, hořčiny, dále malé množství kyseliny salicylové, silici, organické kyseliny a řadu minerálních látek. (J. A. Zentrich). Již od starověku je bylina doporučována zejména ženám, kterým byla nápomocna při ženských problémech. Je zajímavé, že v současnosti se někteří fytoterapeuti poněkud od tohoto použití odklánění (Karol Mika, Fytoterapie z pera lekára).


Sběr

K léčebným účelem se sbírá nať, nejlépe dopoledne po vysušení rosy, za slunného počasí,  od května do září. Pokud můžeme, používáme ji čerstvou, ale jinak se suší v tenké vrstvě ve stínu nebo uměle při teplotě do 40 °C. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem.


Použití

Kontryhel má čistící a regenerační účinky, které působí zejména na ženské tělo. Lze ho použít ve formě obkladů na nehojící se vředy předkolení a jiných hnisavých kožních infekcí. Proč tomu tak je, není doposud s přesností známo. Kontryhelovou tinkturu můžeme používat do ústních vod, neboť působí protizánětlivě a díky vysokému obsahu tříslovin zmírňuje krvácení. V nálevech působí jako regulátor tvorby kožního mazu, proto je velmi vhodný pro zanícenou a aknózní pleť. Olejový macerát je vhodný zejména pro těhotné ženy, protože působí proti striím (pozor nedoporučuje se jeho vnitřní užití po dobu těhotenství). Vypínacího účinku kontryhelu využijeme jako prevenci proti tvorbě vrásek.


Připravte si doma

Ústní vodu

Pro výrobu ústní vody budeme potřebovat nejdříve kontryhelovou tinkturu. Čerstvou kontryhelovou nať nasekáme, volně nasypeme do čisté sklenice a zcela zalijeme 40% alkoholem. Vhodný je naředěný konzumní líh, nebo 40% jemná vodka. Nať by v žádném případě neměla z alkoholu vyčnívat. Kontryhel macerujeme po dobu 3-4 týdnů, při pokojové teplotě. Po uplynutí doby macerace přefiltrujeme a uskladníme, nejlépe v temnu. Ústní vodu následně vyrábíme těsně před použitím. Do malé skleničky dáme cca 50 ml vody, do které kápneme 2 kapky kostivalové tinktury, promícháme a ihned použijeme. Pokud bychom chtěli mít ústní vodu i s osvěžujícím účinkem, pak si v části kontryhelové tinktury můžeme rozpustit mentol - ve 24 ml tinktury rozpustíme 1,2 g mentolu. Takto obohacenou tinkturu ale používáme jen na ústní vodu.


Pečující balzám proti striím pro těhulky

Pro výrobu balzámu budeme potřebovat kontryhelový olejový macerát, který si pro tento účel vyrobíme ze zavadlé kontryhelové natě (dlouhodobě se mi u listů či natě osvědčilo nechat bylinky 24 hodin zavadnout), kterou volně vložíme do čisté sklenice a zcela zalijeme směsí avokádového oleje a mandlového oleje (1:1), uzavřeme. Necháme macerovat při pokojové teplotě 6 týdnů. Alespoň 2 x týdně kontrolujeme, zda se nám na spodní části víčka nekondenzuje voda, pokud ano, otřeme ji. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme, přidám 0,5% čistého vitamínu E pro stabilizaci a uskladníme v ledničce. Pro výrobu balzámu budeme potřebovat 34 g bambuckého másla, 40 ml olejového macerátu, 5 g lanolinu, 6 glycerínu a 5 kapek vitamínu E. V misce ve vodní lázni roztavíme bambucké máslo spolu s lanolínem, vyjmeme, vmícháme olejový macerát, vitamín E a glycerín. Mícháme do zhoustnutí, přičemž si můžeme pomoci druhou miskou s ledovou vodou. Balzám nám vydrží 6 měsíců. Při pravidelném používání předchází vzniku striím.


Zdroje:

JANČA, J. ZENTRICH, J. A. Herbář léčivých rostlin 2 díl. Praha 1: Eminent, 2015, ISBN 978-80-7281-368-1

MIKA, K. Fytoterapia z pera lekára. 2. vyd. Martin: Vydavatelsvo Osveta, 2016. ISBN 978-80-8063-436-0

RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.

SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.

VEIT, M. Léčivá kosmetika z přírody. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014, ISBN 978-80-247-4586-2 

641 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page