top of page

Polární oleje

Polarita je důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, pokud jde o oleje nebo emollienty používané v kosmetických produktech. Ale co přesně znamená „polarita“ a proč na tom záleží? Pokusím se to jednoduše vysvětlit.


Ve světě chemie se polarita týká rozložení elektrických nábojů v molekule. Molekuly mohou být polární nebo nepolární, v závislosti na způsobu uspořádání jejich atomů a na tom, jak sdílejí elektrony. Tento koncept je důležitý ze dvou pohledů. Jednak to ovlivňuje schopnost oleje extrahovat i polární složky (ty které milují vodu) a pak se to odráží i ve stabilitě emulzí - nebojte, nebudu vás děsit, to důležité jsem shrnula na konci.


Jak jsem už naznačila, když má olej vysokou polaritu, znamená to, že má silnější přitažlivost k vodě a dalším polárním látkám. Na druhou stranu oleje s nízkou polaritou mají tendenci odpuzovat vodu a jsou snášenlivé s nepolárními látkami. Schopnost rozpouštět různé druhy látek je u surovin poměrně důležitá.


Do kategorie polárních olejů spadají mastné alkoholy, triglyceridy (oblíbený Caprylis) a estery. Čím vyšší je polarita směsi (olejové fáze), tím je obtížnější ji emulgovat, a proto vyžaduje vyšší HLB emulgátory pro vytvoření stabilních emulzí. Velmi polární oleje v emulzích O/W mohou vést k Ostwaldovu zrání, což je proces, který nakonec vede k oddělení fází. Způsob, jak pomoci stabilizovat emulzi, je přidání olejů s velmi nízkou polaritou do emulze, což pomáhá vyvážit emulzi. U emulzí V/O lze nestabilitu způsobenou Ostwaldovým zráním snížit přidáním elektrolytu do vodné fáze. Tohle všechno zní odborně, ale zlidštím to níže.


Navzdory problémům se stabilitou, polární oleje rozpouštějí materiály, které jsou nerozpustné v nepolárních olejích, a poskytují jedinečné, často vylepšené kosmetické vlastnosti. Patří mezi ně snadná vstřebatelnost do pokožky, zlepšený pocit na kůži, roztíratelnost, velmi pozitivní vliv na hydrataci pokožky a zvláčnění.


A teď to všechno zlidštím.

Mezi polární emollienty patří Caprylis, proto je také výborným extrakčním/maceračním činidlem - sáhne si trochu i pro vodorozpustné látky (zdůrazňuji trochu, není ve vodě rozpustný). Naprostá většina olejů lisovaných za studena jsou nepolární oleje, výjimkou jsou jojobový olej, olej ze semen révy vinné, znaky polarity má pak ricinový olej, avokádový a lněný olej.

Abyste si nemuseli lámat hlavu s číslem HLB u emulgátorů, pamatujte, že je vhodné výše jmenované kombinovat s jinými oleji nebo emollienty a nebo používat emulgační vosky, které nejsou na HLB citlivé (Emulsun).

Caprylis má ještě jednu skvělou vlastnost, stejně jako jojoba - umožňuje lepší penetraci účinných látek do podkoží.


Kdo si chce počíst, aneb zdroje:


Naučte se formulovat v Akademii nejen přírodní kosmetiky - zvýhodněné členství končí už 30.6.2023

511 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page