top of page

Obrázky z písku

Aktualizováno: 17. 3. 2018

Během Výstavy kreativity - jaro 2018 si Kubča vyzkoušel řadu výtvarných technik. Jednou z nich bylo i vysypávání obrázků barevným pískem, u kterého Kuba vydržel 1 a půl hodiny a byl tak nadšený, že nemohu jinak, než vám tuto techniku přiblížit víc. Podotýkám, že celý obrázek, s výjimkou ukázání pozadí (dodělal ho pak sám), vytvořil opravdu sám.

Protože si myslím, že nejlepší popis techniky najdete přímo na stránkách výrobce, dovolím si ho rovnou citovat:


Obrázky vysypávané pískem to je kreativní tvoření, které zaujme všechny generace svou jednoduchostí a nepřeberným množstvím barevných variant.

Tvoření rozvíjí fantazii, barevné cítění a procvičuje jemnou motoriku prstů. Činnost může působit na uvolnění mysli, meditativně nebo relaxačně.Při tvoření v kolektivu působí pozitivně na týmového ducha.

Hlavní součástí pro tvoření je šablona a barevný písek. Na šabloně je vyobrazený a předřezaný obrázek, pomocí nástroje odstraníme krycí papír a tím se nám odhalí lepící plocha, kterou vysypáváme barevným pískem. Takto postupujeme, tak abychom zasypali celou plochu obrázku a vznikl nám celistvě vysypaný obrázek.


Techniku zvládne opravdu každý. Pro malé děti jsou k dispozici šablony, které mají větší plochy, proto nejsou tak složité na odstraňování krycího papíru. Jakmile dítko zvládne jemnější motoriku, tak bych neváhala.Před námi byla u stolku asi 5 letá holčička a zvládala to skoro bez pomoci.


K výrobě potřebujete šablonu a barevné písky či třpytky. Fantasii se meze nekladou, proto je téměř jisté, že ani jeden z hotových obrázků nebude mít dvojče. Pokud si dobře pamatuji (fakt toho bylo na výstavě hodně), tak jsou k dispozici 4 rozměry šablon. My jsme v rámci dílničky zvolili tu největší 30 x 30 cm a myslím si, že jsme udělali dobře. Půjde totiž pěkně zarámovat a hlavně pokud by byla rybka v menším měřítku, taky by to byla piplačka hodná extrémně trpělivého jednice :).

Na eshopu výrobce naleznete opravdu velký výběr jak šablon, tak barevných písků. Na výstavě samozřejmě celý sortiment nebyl, ale nemyslím si, že by to bylo na škodu. I tak jsme nevěděli, co vybrat dřív... Ještě, že je Kuba rybář (dokonce má ve svém věku rybářskou povolenku), tak šel jednoduše po rybách :) Větší dilema pak bylo, co vybrat domů. Kubu samozřejmě technika nadchla, takže na dotaz, jestli by si chtěl něco "vysypat" i doma odpověděl - "No jasně"...

Nakonec jsme vybrali tři šablony - džungli, brouka a pavouka. Šablony, kalíšky, námi vybrané barevné písky a jehlu, s jejíž pomocí se odstraňují vyřezané kousky papíru, nám majitelé zabalili do pěkné krabičky. Myslím si, že by to byl i hezký dárek. Už to vidím, jak mi doma pod nohama křupe písek :)

Tady je vidět, jak se rybka pod ručkama Jakuba, doslova a do písmene dere na svět :).


Myslím si, že tahle technika je naprosto úžasná, protože rozvíjí barevné cítění, učí trpělivosti, podporuje jemnou motoriku, ale není nijak náročná na provedení. Určitě si k nějakému obrázku sednu i sama. Takové mandaly jsou pro dospěláky jako stvořené. Ne že by jste si nemohli vysypat nějaké to zvířátko, ale za sebe to ráda přenechám Jakubovi :).


Navíc majitelé ehopu jsou strašně příjemní lidé. Je z nich cítit nadšení pro to, co dělají. A že to dělají s láskou je vidět na sortimentu. Takže pokud hledáte něco pro zabavení nejen svých dětí něco, co si můžete hrdě zarámovat a vystavit, pak neváhejte a navštivte eshop, kde si určitě vyberete. Pokud máte čas 17 a 18.3, pak se zastavte v dílničce ve Špejcharu. Litovat rozhodně nebudete.


285 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page