top of page

Květinová mýdla

Výroba květinových mýdel je skvělou zábavou, kterou zvládnou i naše děti. Na návštěvu k nám často chodí Jakubova spolužačka Vikča a já se snažím, aby si vždycky něco vyrobili. Plán na šiškové skřítky ztroskotal na zavřených šiškách, které se ani přes noční pobyt doma v teple neotevřely, takže jsem sáhla po osvědčené zábavě v podobě výroby mýdel z mýdlových hmot.

Pro výrobu květinových mýdel budeme samozřejmě potřebovat mýdlovou hmotu, kterou si nakrájíme na malé kousky. Připravíme si nejlépe skleněnou silnostěnnou misku, nějaké barevné slídy, vůně či esenciální oleje, sušené květiny a silikonové formy.V mýdlech skončila moje letošní růže, šeřík a měsíček, který už postupně kvete na zahradě.


Do misky vložíme nakrájenou hmotu. Kolik přesně vám nepovím, děláme to od oka. Děcka chtěla každé mýdlo jiné, tak to bylo cca 50 g. Misku vkládám do mikrovlnné trouby na 40 vteřin, ale hmotu postupně promýchávám - neměla by vzkypět, protože potom dochází k vylučování glycerínu.


Do roztavené hmoty se přidá slída, květiny a vůně. Pro škrabkavý pocit lze přidat i cukr, kokos, ovesné vločky. Prostě co vás napadne. My dávali cukr.


Po rozmíchání se jednoduše vlije do připravené silikonové formičky a šoupne se do lednice. Díky tomu mýdla docela rychle ztuhnout. No a jak je z fotek vidět, zvládnou to holky i kluci :).


Po ztuhnutí se mýdla vyklopí a uskladní nejlépe v nějaké dóze.


Jak můžete vidět, děti se snažily a z hotových mýdel byly nadšené. Vikča si mýdla odnesla domů a já budu přemýšlet, čím je zabavím příště. Doufám, že už se otevřou ty šišky...


A co děláte s dětmi vy? Jakou zábavu jim chystáte?


554 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page