top of page

Jak využít jarní bylinky? Vyrobte si čistící tonikum

Říká se, že to, co roste v naší blízkosti, potřebujeme ze všeho nejvíce. Pokud máte navíc to štěstí, že máte vlastní zahradu, kam má zákaz vstupu chemie :), pak máte vyhráno. Na mé zahradě se nyní rozrostla kokoška pastuší tobolka, proto jsem z ní vyrobila jednoduché čistící tonikum. Na fotografii je v protřepaném podobě, jinak je tonikum dvousložkové. Výrobu zvládne i úplný začátečník. Nevěříte? Pak se podívejte na recept.

Rozpis na 250 ml

175 ml kokoškový nálev

2,5 g Sensicare


Postup výroby


Připravte si větší kádinku, váhu a dezinfekční prostředek (líh, nebo něco podobného). Bokem si připravte čistou skleničku o objemu 250 ml, do které nasypeme natrhanou kokošku, kterou zalijte vroucí vodou a nechte macerovat až do úplného vychladnutí. Nebojte se dát do skleničky kokošky trochu víc, nálev by měl být opravdu silný. Následně do kádinky přefiltrujte požadované množství nálevu a přidejte zbytek surovin.


Nic víc. Jak můžete sami vidět, je to opravdu jednoduchá záležitost. PH hotového čistícího tonika je 5,5-6, bude ale záležet na použité vodě.


Jak tonikum použít

Před použitím je třeba tonikum protřepat. Je dvousložkové a hemiskvalan se bude oddělovat. Po protřepání naneste požadované množství na vatové tampony a krouživým pohybem z tváře odstraňte všechny nečistoty. Tonikum je sestavené tak, aby pleť nejen čistilo, ale i hydratovalo a hojilo. Kokoška je totiž silně adstringentní a tonikum je tedy jako stvořené pro smíšenou až aknózní pleť.


TIP navíc - podívejte se kolem sebe, co kde právě roste. Tonika lze dělat z popence, kopřivy a z řady dalších bylinek. Nemáte-li čerstvé bylinky, použijte sušené.


Kde koupíte suroviny a pomůcky

Kde jinde než v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít ZDARMA k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete. Nyní například běží videoseriál, který vám nahradí kurz výroby vlastní kosmetiky - hledejte pod záložkou videa. Nový díl bude vždy v neděli.


Proč uvedené suroviny

Hemiskvalan - má čistící vlastnosti - velmi dobře na sebe váže nečistoty a používá se k odlíčení i voděodolných produktů. Čistící účinky má více surovin, ale žádná jiná olejovitá kapalina nemá tak specifické složení a nízkou viskozitu.

Fucogel - má hydratační účinky

Panthenol - má hydratační a hojivé účinky a udržuje pokožku hebkou a měkkou


950 zobrazení3 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page