top of page

Hydratační čisticí "vazelína"

Aktualizováno: 25. 4. 2021

Nevyhovují vám klasické čisticí produkty a rádi byste vyzkoušeli něco jiného? Pak mám pro vás tip v podobě produktu, který je konzistencí podobný právě vazelíně, ale se kterou nemá nic společného. Jedná se o olej v glycerínu. A jak se docílí vazelínové konzistence? Čtete dál a uvidíte, že to není žádná věda a že to zvládne i začátečník.

Rozpis na 100g

10 kapek EO levandule (variantní)


Postup výroby

Recept a postup je inspirován vzorovou formulací výrobce surovin, ale přidala jsem antibakteriální surovinu. Do misky odvážíme glycerín, antibakteriální směs, promícháme a přidáme lecigel. Intenzivně mícháme metličkou, lecigel je třeba pořádně rozmíchat. Oproti receptu na peeling , jen tak "na první dobrou" gel nevytvoříte, vyfocenou strukturu neumícháte, ale nebojte, ono se to podá. Do ještě tekuté směsi přidáme oleje a pořádně promícháme, aby bylo na první pohled patrné, že se suroviny spojily. Protože v originální receptuře je vůně, přidala jsem EO levanduli, ale není to nutné. Potom misku odložíme, přikryjeme a necháme směs "pracovat". Po nějaké době (přiznám se, že jsem čas neměřila, ale k misce jsem se vrátila po několika hodinách), směs znovu promícháme a do podoby, jaká je na fotografii. Před promícháním jsou ve struktuře vidět naboptnalá "zrníčka" lecigelu, ale vymíchat to jde krásně jen malou metličkou.

Samotný glycerín totiž natahuje lecigel o poznání pomaleji, než když je smíchaný s vodou, nebo když je voda samotná. Díky tomu, že recept neobsahuje žádnou vodu, není ho třeba konzervovat. Bez konzervantu je i vzorový recept. Samozřejmě je ale třeba veškeré pomůcky před výrobou řádně vydezinfikovat.

Pro lepší pocit jsem do receptu zapracovala i botanickou antibakteriální směs - glycerínový extrat řady bylin, která výslednou "vazelínu" obohatí o celou řadu účinných látek s hydratačními, osvěžujícími, uklidňujícími, změkčujícími, anti-aging, antioxidačními, regeneračními, detoxikačními a svíravými účinky.


Jak "vazelínu" použít

Používám ji na hodně navlhčenou pleť, protože při styku s vodou tvoří mléčnou emulzi. Jemně rozetřu a krouživým pohybem dlaní ho "zapracuju" do pleti. Poté omyju vlažnou vodou. Vazelínu lze v dlani smíchat s trochou vody (nejlépe s nějakou květinovou).


Kde koupíte suroviny a pomůcky


Kde jinde než v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.



1 231 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page