top of page

Dovolenkový minimalismus, aneb DIY na dovolenou

Těšíte se na dovolenou a balíte. Najednou se zarazíte, protože stojíte nad kufrem a říkáte si - kruci, jak se to tam asi má vejít? Podobné dilema mívám každý rok, ale pak většinou mávnu rukou a se slovy - no tak si to kdyžtak přeperu - zredukuju obsah na polovinu... To by byly věci, ale co s kosmetikou? Člověk má několik možností, z nichž jsem snad všechny vyzkoušela, ale nakonec jsem se ustálila na jednom řešení. Zajímá vás, jak kosmetické dilema řeším já? Pak čtete dál a inspirujte se...

Dříve jsem měla tendenci si zabalit všechno, co mám vyrobené. Můžete mi ale věřit, že toho bylo vždycky tolik, že bych potřebovala další zavazadlo.


Potom jsem začala razit řešení malých objemů. Prostě jsem si balila cestovní balení. Nojo, ale jako na potvoru mi vždycky něco došlo... A hlavně to bylo to, "bez čeho jsem se nemohla skoro obejít". Výsledkem bylo akorát moje naštvání, že nejsem schopná odhadnout, kolik čeho spotřebuji.


Nakonec jsem vše vyřešila kulantně, pomocí univerzálních produktů. Že to není možné? Můžete mi věřit, že ano. Hlavně letos, kdy jsem začala více jezdit (potřebuji více odpočívat), se mi tahle metoda osvědčila.

S sebou si beru jen 4 koupelnové produkty - přátelé, dekorativku do toho nepočítám, ale tady si ve dnech volna vystačím také s málem).

Na vlasy a tělo používám jednoduchý produkt v podobě bylinného šamponu z koncentrovaných tenzidů. Teď v létě je to navíc super i v tom, že používám vlastní hydroláty, takže šamponosprcháče nádherně voní. Stačí jen smíchat tenzidy v poměru 1:1 s hydrolátem nebo bylinkovým nálevem, přidat 1% kyseliny citronové (nebo trošku více), míchat do zhoustnutí a zakonzervovat.

Místo klasického kondicionéru používám opět hydroláty - teď mám smíchaný šalvějový a mátový v poměru 1:1, k tomu jsem přidala po 3 % hydrolyzovaného hedvábí a keratinu a zakonzervovala. Mám to v lahvičce s rozprašovačem a po umytí vlasů jen nastříkám a pročešu. Protože moje pleť není citlivá, můžu si dovolit tuhle směs používat i jako pleťové tonikum (hlavně máta může dráždit). Hydroláty (stačí jen správná volba) dělají dobře jak vlasům, tak samozřejmě i pleti a hedvábí s keratinem lze použít i do pleťových produktů. Takže opět produkt 2 v 1.

Na pleť si vozím jen olejové sérum. Na blogu jich najdete spousty, stačí si vybrat.

Na tělo pak používám dvoufázový produkt, směs olejů, vody a aktivních látek, samozřejmě zakonzervuji. Tady se receptu nedočkáte, protože je to neuvěřitelně variabilní produkt. Při správné volbě surovin ho lze klidně používat i na pleť a budou vám stačit produkty jen tři. Zde zachovávám jen obecný poměr 20-25 % olejové fáze, zbytek vodní. Před použitím jen protřepu v lahvičce, naliji trochu do dlaně a rozetřu. Doporučuji uzávěr flip top, abyste si toho do dlaně nenalili hodně (vlastní zkušenost).


Všechny tyto produkty mi plně nahradí tu přehršli produktů, které mám doma (hlavně díky zkoušení stále nových receptur). V cestovní tašce nebo kufru nezaberou moc místa a já mám i přesto jistotu, že své pleti dávám to nejlepší. Ode všeho (mimo séra) si vyrábím 200 ml dávku a nikdy se mi nestalo, že by mi něco došlo.


Tohle je tedy mé osvědčené řešení. Jak řešíte výbavu na dovolenou vy? Napište mi a pokud se vám článek líbil, nezapomeňte sdílet :)


627 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page