top of page

Dámská záležitost

Psaly jste si o ryze dámský produkt, tak sdílím. Jednoduchý intimní gel, který je opravdu jednoduchý na výrobu a je složen z velmi jemných surovin. Pro jeho výrobu budeme potřebovat jen váhu a metličku a pár surovin.

Pro tenhle recept jsem si vybrala bázi - Koncentrované přírodní tenzidy. Jejich výhoda je v tom, že jsou nejen šetrné k pokožce, ale dobře se s nimi pracuje. K zahuštění totiž potřebujeme jen kyselinu citronovou, na každých 100 g hotového produktu se přidává cca 1 g kyseliny - taková větší špetka mezi dvěma prsty. Míchat pak stačí malou metličkou. Tímto receptem se snažím vyhovět všem, kteří nemají moc surovin, ale přesto si chtějí něco sami vyrobit. Koncentrované přírodní tenzidy mám sama vyzkoušené.


Recept můžete snadno modifikovat jiným bylinným nálevem a snadno si tak vytvoříte univerzální sprchový gel nebo jemný šampon.


Do intimního gelu jsou použity ryze ženské bylinky, které nám dělají dobře.


Rozpis na cca 200 ml

100 ml nálevu z řebříčku a hluchavky

2 g kyseliny citronové

konzervant - použila jsem 1,5 g Sensicare

10 kapek EO tea tree


Nejdříve si vyrobíme nálev. Čajovou lžičku květů hluchavky a řebříčku přelijeme 150 ml vroucí vody a necháme vylouhovat. Přefiltrujeme a použijeme 100 ml. Pokud máte po ruce kontryhel, neváhejte ho použít.


Vychladlý nálev smícháme s tenzidy, přidáme kyselinu citronovou a mícháme do zhoustnutí. Pokud je směs i po dvou minutách stále řídká, přidáme jen o trošku více kyseliny, ale přidáváme opravdu už jen zlehka.


Nakonec zakonzervujeme a přidáme esenciální olej.


Pokud by jste chtěli ještě jednodušší složení, lze použít 30 g coco glucosidu na každých 100 g hotového produktu. Nálev se smíchá s max. 1 g xanthanové gumy (je lépe začít s 0,5 g). Xanthanovou gumu je třeba opravdu dobře rozmíchat, aby se netvořily pucky, okyselíme například kyselinou mléčnou (cca 6 kapek na 100 ml) na pH 4,5 - 5 a opět zakonzervujeme.


Pro intimní gel je důležité udržet pH kolem 4,5 - 5. Bylinky jsou volené tak, aby poskytovaly jemnou péči.


Poznámka - to, že komerční produkty pění, v nás vyvolává pocit, že opravdu myjí. Pěna ale nemá žádný efekt, jen vizuální. Opravdu šetrné a jednoduché produkty moc nepění, to ale neznamená, že nefungují :).


1 557 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page