top of page

77 dárků z pryskyřice

Aktualizováno: 1. 1. 2019

V naší vsi je skvělá základní škola, plná výborných kantorů, asistentů a vychovatelek v družině. Všichni se snaží i o řadu mimoškolních aktivit a opravdu hodně jich je kreativních. Spolu s jednou z vychovatelek jsme vymyslely projekt (hrazený z dotačního titulu Šablony pro ZŠ), při kterém by si děti sami poskládali různé drobné přírodní materiály do forem, které následně zaliju pryskyřicí a dodělám do podoby šperků, které pak děti věnují jako dárek některému ze svých rodičů (nebo komu budou chtít). A jak to celé probíhalo? Čtěte dál.

Do projektu se zapojily děti z 1. až 3 ročníku ZŠ. Měly za úkol přinést různé květy, trávy, prostě co koho napadlo. Na mě potom bylo koupit komponenty, přinést formy a pryskyřici na zalévání. Musím říct, že se děti v nošení kytek překonaly a bylo pravdu z čeho tvořit :)

Děti se na tvoření opravdu těšily a při skládání drobných kvítků, písku, mušliček a lístků jsem žasla, kolik mají trpělivosti. Menším jsem samozřejmě pomáhala, ale většina skládání zvládla sama. Děti si potom řekly, jakou pryskyřicí to chtějí zalít. To byla moje práce, protože pryskyřice dětem do ruky opravdu nepatří. Ve škole jsem použila pryskyřici PA 300, protože tuhne pomalu. Ve škole jsem totiž strávila víc jak 3 hodiny a to bych s mou oblíbenou PA 20, která začíná "tuhnout" po 20 minutách, prostě nedala. Pro jemné zabarvení pryskyřice jsem použila pigmenty (ty v 15 g balení).


Ve škole jsem byla dvakrát, protože zvládnout poskládat přírodniny do forem se všemi dětmi (byť chodily postupně), by se prostě nedalo. Formy jsem si po ztuhnutí pryskyřice odnesla domů a pokračovala v práci...


Doma jsem potom některé formy dolévala PA 20. Květy a listy samozřejmě plavou, proto se musí zalévat na 2x. Nějakou chvíli to doma na stole vypadalo jak ve velkovýrobně :) Ty mini skleněné lahvičky měly úspěch. Koupila jsem je u Stoklasy a děti z nich byly úplně jako u vytržení. Po zalití se jednoduše zavřou - je třeba se dívat, aby korek "skončil" v pryskyřici, jen tak se pevně přichytí a při nošení nehrozí, že by se lahvička otevřela.


Po vytvrdnutí začala další fáze a to broušení ostrých hran, vrtání, šroubování mini háčků a konečná kompletace šperků.

Musím říct, že vytvořit takové množství šperků a několika záložek dá docela zabrat. Jeden den mi přišly na pomoc i dvě kamarádky (vychovatelka a mamka synova spolužáka). Zabralo mi to několik večerů, ale myslím si, že výsledek za to jednoduše stojí.

Ostatně posoudit můžete sami. Nefotila jsem vše, protože každý kousek jsem zabalila zvlášť do sáčku a až potom mi došlo, že bych mohla taky vyfotit hotové výrobky. No to je ten předvánoční čas.

Doufám, že jsem jsem vás trochu navnadila na tvoření z pryskyřice, protože je to úžasný materiál, se kterým se může doslova kouzlit. Už se moc těším na čas mezi svátky, kdy mám dovolenou a budu se moct nerušeně aspoň chvíli věnovat dalšímu tvoření. Tentokrát jenom se synem, který má neuvěřitelné nápady.


Jen pro doplnění, pryskyřici kupuji na eshopu Obchod pro bydlení, kde jí mají za velmi dobrou cenu. Komponenty a formy vyzobávám na Aliexpresu, kde mi nevadí, že na ně čekám déle, ale za tu cenu. Tady prostě není co řešit :) Pokud opravdu pospícháte, můžete si formy koupit i v eshopu Tvoření.top No ono i tak jsem v tom už asi v součtu za desítku, protože musím mít všechno...

691 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page