top of page

Šeříkový rosol a sirup

Doufám, že vás ještě šeříky neomrzely, protože tu mám další tip na jejich využití. Už před lety jsem prošla x webů s recepty a nakonec jsem se "ustálila" na těchto dvou receptech. Tentokrát sirup i rosol dám do jednoho příspěvku, aby už nebyl blog přešeříkovaný :)



Šeříkový rosol

350 g šeříkových kvítků (opravdu samotných kvítků)

1 litr vroucí vody

500 g přírodního cukru

želírovací přípravek (používám od Vitany Džemfix 2:1)

1/2 lžičky kyseliny citronové


Šeříkové kvítky dáme do hrnce a přelijeme vroucí vodou. Kvítka zmáčkneme, dáme poklici a necháme do druhého dne louhovat. Druhý den nálev přefiltrujeme přes plátno a vymačkáme tak, aby jsme měli 1 litr nálevu.


Dále postupujeme dle návodu na přípravu džemu. Obsah sáčku smícháme se lžící cukru a přidáme do nálevu. Přivedeme k varu, odstavíme z plotýnky, přidáme cukr, postavíme zpět na plotýnku a za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme jen 1 minutu. Ihned plníme do čistých skleniček, uzavřeme, dáme víkem dolů a necháme vychladnout. Pro parádu můžeme přidat pár kvítků.


Rosol má nepopsatelnou chuť, hořkosladkou, pikantní, velmi nezvyklou, ale moc dobrou. Trochu mi to připomíná pomerančový jam.


Šeříkový sirup - hrnkový recept

2 hrnky šeříkových květů

2 hrnky vroucí vody

1 hrnek cukru

citron


Postup je velmi podobný tomu předchozímu. Šeříkové květy zalijeme vroucí vodou a necháme do druhého dne louhovat. Přefiltrujeme přes plátno, vymačkáme, přidáme cukr a šťávu z citronu (1 citron na 1 litr šťávy). Přivedeme k varu, necháme převařit 1-2 minuty, přidáme kyselinu sorbovou (Dr. Oetker pomůcka ke konzervování, sáček na 1,5 litru) a ihned plníme do lahví, které uzavřeme.


Konzervace mi přijde šetrnější k termolabilním látkám, než další zavařování sklenic pro zvýšení trvanlivosti. Je to ale věcí názoru. Navíc kyselina sorbová je považována ze jednu z nejbezpečnějších potravinářských konzervačních látek. Jak jsem na začátku uvedla. Návodů a receptů najdete na webech dost, takhle je dělám já :)


3 407 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page