top of page

Základní noční jojobový krém

Hledáte nějaký jednoduchý krém, který je vhodný doslova pro každý typ pleti? Troufám si napsat, že jeden takový mám. Je z několika surovin, které jsou vhodné pro každý typ pleti a je snadno přizpůsobitelný díky aktivním látkám, které do něj lze přidat. Jen je pak třeba respektovat poměry a dle typu aktivky ubírat buď z olejové, nebo vodní fáze.

Rozpis na cca 100 ml

61,5 g vody

konzervant (já dávám Sensicare a upravuji pH kyselinou mléčnou na 5,5


Mimo to budeme potřebovat dvě misky, kapučínovač, vodní lázeň, váhu, metličku, dózu a dezinfekční prostředek.


Postup výroby je jednoduchý. Do jedné misky odměříme jojobu, argan a vosk, do druhé vodu. Pokud máme výkonný kapučínovač nebo dispergační nástavec, není třeba KH rozpouštět bokem v části vody. Pokud nemáme, odlijeme si cca 20 g vody, ve které pořádně KH rozmícháme a necháme cca 10 minut "gelovatět".


Misky vložíme do vodní lázně (ne tu s KH, pokud jí máme bokem) a zahříváme do rozpuštění vosku. Poté misky vyjmeme, vlijeme vodní fázi do olejové a mícháme do vytvoření emulze. Ve fázi chladnutí přidáme CO2 extrakt a KH, pokud máme výkonný kapučínovač nebo dispergační nástavec, v opačném případě přimícháme KH gel, který jsme si před tím vytvářeli bokem. Nakonec přidáme konzervant a přeneseme do vydezinfikované dózy.


PH takto vyrobeného krému se pohybuje kolem 6 - 6,5. PH je třeba upravit dle zvoleného konzervantu.


Tento krém je opravdu výživný a vhodný na noc. Podle vlastního uvážení je možné, jak jsem psala v úvodu, přidat aktivní látky. U rozpustných v oleji nebývá s výslednou konzistencí problém, u těch rozpustných ve vodě je třeba pozor hlavně u těch, které se dávkují ve větším množství a nebo mají třeba příliš nízké pH, aby emulzi "nerozjely". Doporučím přidávat spíše ty, které se dávkují po kapkách, například prémiové extrakty rozpustné ve vodě.


2 172 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page