top of page

Sport? Pro mě nezbytnost.

Dnešní příspěvek věnuji sportu, přesněji mému aktuálnímu sportovnímu rozpoložení. Pokud mě sledujete, určitě víte, že jsem sportovně založené děvče. No děvče, ale proč ne… Sport mě jednak nabíjí psychicky, ale je to nutnost i ze zdravotního hlediska a navíc vypadat a cítit se dobře za tu trochu námahy prostě stojí.


Ještě před nedávnem jsem „makala“ o sto šest. Když něco dělám, dělám to totiž s vervou sobě vlastní. Jenomže díky pravidelným kontrolám (měření tělesného tuku, svaloviny atd.), jsem zjistila, že účinek je naprosto opačný tomu, jaký byl můj cíl. Hubnout se svými 48 kg opravdu nemusím, navíc procentuální zastoupení vnitřního tuku je u mě na spodní hranici, takže cíl jsem měla a mám nastavený opačným směrem. Vybudovat nějakou tu svalovinu s trochou tuku navíc. Jenže pokud je někdo tak aktivní jako já a ke sportu 6 x v týdnu přidá i zahradu a je vegetarián, tak si zadělá na problém v podobě ztráty svaloviny a vyšší únavy.

Naštěstí jsem si to uvědomila zavčasu a upravila jsem si režim na sport každý druhý den. Pokud vás zajímá, jak a co momentálně cvičím, tak podrobný koncept prostě nenapíšu. Na mě nejlépe působí časté střídání „cvičebních plánů“. Jednak se díky tomu nenudím, protože z 95 % cvičím doma a navíc se mi sem tam stane, že to přeženu se zátěží, a pak musím upravovat schéma. Mám ve zvyku cvičit kombinované cviky, které mi šetří čas. Tak na příklad dřepy dělám s jednoručkami, díky kterým při zvednutí procvičím i bicepsy. Na nohách mám navíc gumu, proto je celý cvik ještě efektivnější. Mezi nejoblíbenější cviky pak rozhodně patří dřepy všech variací, vzpory opět ve všech možných variacích (ty navíc procvičují jemné mezižeberní svaly a jsou perfektní pro tzv. core) a cviky na ramena. V těsném závěsu jsou cviky na ABS.

Pokud bych měla uvést styly cvičení, tak to bude jednoduché. Jsou to prostě různé varianty fitness, cross trainingu a HITT. Yogu dělat nemohu (kvůli hypermobilitě), klasické cardio nepotřebuji, na kolo moc čas nemám a bohužel ani na plavání (i když to zrovna miluji). Inspirací jsou mi kanály na youtube a také Instagram, na kterém sleduji ikonicfitness, fitfemalesforever, kaisafit či gymresident. Nicméně jak jsem psala, většinou si jedu podle svého.


Ke cvičení mi stačí prostor 1,5 x 3 m, cvičební podložka, činky, gumy a židle. S tím vším si dokonale vystačím. Při inspiraci kde a co jsem koupila, přidávám pod fotografie odkazy a moje postřehy k prodejci a zboží.


Můj nejnovější přírůstek. Koupeno v Decathlon. Když jsem je v regálu viděla, musely být mé. Perfektně se na nich cvičí kliky, vzpory... Ze stejného obchodu mám i oblečení. Poměr kvalita a cena je bezkonkurenční.


Nic pro mušky :) Tenhle set jsem koupila na Hegen, ale momentálně není. Bohužel na mou drobnou postavu nejsou nejlepší. Ne že by byly těžké, rozsah závaží mi vyhovuje, ale jak jsem mrňavá, jsou na mě velké tyče. Když je zvedám nad hlavu, věčně o sebe tyčemi "třískám". Zboží mi přišlo do týdne.


Kettlebell je moje oblíbené nářadí. Ty plastové jsou z Lidlu a bohužel mi nevyhovují. Ty koule jsou jednoduše řečeno objemově velké. Litinové, tak to je něco jiného. Vypadá to, že ten 6 a 10 kg budu prostě musit vyměnit za litinu, daleko lépe se mi totiž s ní cvičí. Kde jsem je ale koupila už fakt nevím, mám je dlouho.


Tyhle prťavky jsem před lety dostala k narozeninám a používám je jen na HITT cvičení, abych měla "zaměstnané" i ruce. Jinak jsou na mě lehké ...


Oblíbené gumy na zvyšení efektivity cviků zadních partií. Jako co si budeme nalhávat, gravitace působí i na malé rozměry, proto je třeba si to ohlídat. Koupila jsem na FUBO. Dodány byly do týdne.


Suma sumárum. Pokud je dobrá vůle, stačí si člověk sám s jednoduchým vybavením. Na věk není třeba se vymlouvat (letos je mi 43), na čas také ne (jako vážně ukažte mi vytíženějšího člověka, než jsem já…), na prostor už vůbec a rodina si zvykne, že chcete mít 30 minut pro sebe…


Doporučuji nechat se vyšetřit na přístroji InBody. Zjistíte, jak na tom jste a při kontrolním měření snadno uvidíte výsledky. Tento výdaj se vyplatí a nejsou to vyhozené peníze, věřte mi. Pokud jste nikdy nesportovali, pak je na místě trenér, který vás naučí jednotlivé cviky provádět a třeba vám i sestaví cvičební plán. V tomto případě je investice do trenéra lepší, než se nechat po týdnu špatného cvičení doma odradit, nebo hůře se při cvičení dokonce zranit.


A pro zajímavost, spalování podkožního tuku lze podpořit i účinným DIY produktem.


Jak jste na tom vy, cvičíte? A nebo začnete?

604 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page