top of page

Růžová šťáva

Jakmile začnou kvést růže, jsem ve svém živlu. O víkendu jsem připravila růžovou šťávu, kterou "užívám" jako duševní afrodisiakum. Díky damaškovým růžím velmi krásně voní a chuť je prostě růžová :).

Rozpis na 4 lahve

3 litry růžových okvětních plátků

2 litry převařené vychladlé vody

2 kg cukru

3 lžičky kyseliny citronové


Do většího čistého hrnce vložíme broučků zbavené okvětní plátky chemicky neošetřených růží, zalijeme 2 litry převařené vychladlé vody a necháme 24 hodin louhovat. Poté výluh slijeme a okvětní plátky vymačkáme.


Na 2 litry výluhu použijeme 2 kg cukru. Používám bílý, protože třtinový nebo tmavý zkreslí chuť šťávy.


Na netu existuje plno návodů na dokončení šťávy, ale já prostě výluh zahřívám do rozpuštění cukru a ve chvíli, kdy se začne vařit přidávám kyselinu citronovou, vypínám a ihned plním do čistých lahví, které okamžitě zavírám.


Bylinné (květinové) šťávy většinou nekonzervuji, nicméně pro jistotu lze přidat kyselinu sorbovou (u šeříkového sirupu jsem například dávala). Sem tam se mi jedna lahev zkazí, ale to připisuji špatnému umytí, jinak mi vydrží pomalu rok - stejně je ale dříve vypiju. Mám takový pocit, že šťávy dělám tak nějak intuitivně, protože občas je zaliju vroucí vodou a dělám tak nálev, občas studenou převařenou a pak se jedná o výluh. Ty za studena jsou většinou z velmi aromatických rostlin - máta, meduňka, růže...


Pozor, otevřenou šťávu je nutné skladovat v lednici a spotřebovat co nejdříve. Nejlépe chutná pěkně s ledem :)


602 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page