top of page

Pro jemnou pokožku - mycí krém

Ruku na srdce. Po jakém produktu sáhnete, když se jdete umýt? Já samozřejmě po svém, mnou vyrobeném. Proč? Protože DIY je lepší, pro mou pokožku příjemnější a vím, co do něj dávám. Žádné SLS a SLES. Možností, jaký produkt vlastní výroby použít, je mnoho. Od opravdu jednoduchých, kdy se použije k pokožce šetrný základ, až po ty opravdu vymazlené. Jeden vymazlený mám právě v koupelně. Vyrábím si ho ve chvíli, kdy je moje pokožka opravdu vysušená. Obyčejně mi stačí ty jednodušší + vlastní tělová péče v podobě krému nebo směsi lehkých olejů. Někdy ale i to nestačí. Potom tedy sáhnu po ještě jemnějším a zároveň pečujícím produktu. Zajímá vás, jak si takový poklad v podobě extra šetrného mycího produktu vyrobit? Pak čtěte dál.

Rozpis na 100 ml

24 ml vody nebo hydrolátu

0,8 g Sensicare

15 kapek EO grapefruit

10 kapek EO rozmarýn


Kde koupíte suroviny a pomůcky

Kde jinde než v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin v mém eshopu podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít ZDARMA k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.


Postup výroby

Připravte si dvě misky, metličku (kapučínovač), vodní lázeň, váhu, dózu a dezinfekční prostředek (líh, nebo něco podobného). Do jedné misky odvažte první 2 položky, do druhé zbytek mimo EO a Senzicare. Misky dejte do vodní lázně a zahřívejte tak dlouho, než se BTMS úplně rozpustí. Misky vyndejte a za stálého míchání nalijte vodu s tenzidy (před tím velmi pomalu rozmíchejte metličkou, aby jste to nenapěnili) do misky s olejem a voskem. Míchejte do zhoustnutí a zchladnutí. Ve chvíli, kdy emulze na ruce nepálí (je příjemně vlažná), postupně přemíchejte zbylé suroviny. Hotový mycí krém přeneste do lahvičky (při větší dávce je ideální lahvička s dávkovačem). PH hotového mycího krému je cca 5,5.


Jak mycí krém použít

Používá se jako každý jiný mycí produkt. Je třeba počítat s tím, že nijak extrémně nepění, ale zato zase o pokožku při mytí opravdu pečuje. A nemějte strach, že by nemyl. Jedná se o opravdu jemný produkt, který snese i dětská pokožka. Můj syn mi ho "krade", protože je jeho slovy "takový heboučký". Jen pro zajímavost, samozřejmě, že i on má své DIY mycí produkty, ale na rozdíl ode mě nemá tak suchou pokožku :). Tip navíc - hezky se s jeho pomocí holí nožky...


Proč uvedené suroviny

Mandlový olej - mimo jiných skvělých vlastností je to úžasný emolient /změkčuje pokožku) a právě v kombinaci s mycími prostředky (tenzidy) vykazuje skvělé zvláčňující vlastnosti.


BTMS - emulgační vosk s kondicionačními účinky. Jedná se o vosk, který skvěle funguje nejen v maskách a kondicionerech na vlasy, ale právě i v mycích produktech.


Coco glucosid a mandlový tenzid - velmi jemné a šetrné tenzidy (mycí prostředky)


Glycerín - zvlhčuje pokožku, můžete nahradit jiným zvlhčujícím produktem (pozor ale, aby to nerozhodilo emulzi), nebo vodou.


Kyselina mléčná - vyrovnává hlavně pH - použité tenzidy jsou hodně zásadité a my potřebujeme, aby jsme srazili pH dolů. Nejen, že pokožka má raději kyselejší produkty, ale kyselejší pH nám zajistí i správné fungování uvedeného konzervantu.


Esenciální oleje - jedná se volitelnou položku, ale produktu dodají příjemnou vůni, zajistí příjemný svěží efekt a celkově produkt obohatí.


Napište mi, jaký mycí produkt používáte a jak se vám mycí krém líbí :)

2 220 zobrazení3 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page