top of page

Ořechový likér

Letos je všechno díky teplému počasí poněkud rychlejší, proto jsem i základ na ořechový likér založila o 14 dní dříve, než obvykle. Ořechový likér je taková dobrůtka, která sice nespadá moc do tabulek nynější představy zdravého stylu života, ale šťopička prospívá srdci, tak proč si ho nevyrobit.

Na tři 0,75 l lahve budeme potřebovat:

20 zelených ořechů

1 litr vodky

1 kg cukru

0,5 litru vody

1-2 kusy skořice

1 vanilkový lusk

10 hřebíčků

4 kousky badyány


Nejdříve vyrazíme na ořechy. Je třeba vyzkoušet, zda jsou akorát. Musí se dát rozkrojit a jádra musejí být taková sklovitá. Tradičně se trhají na sv. Jana (24.6.), ale letos je všechno posunuté.


Ořechy vydrbeme, rozkrájíme na plátky, dáme do velké sklenice, přidáme koření (výše uvedené jsou mí favorité) a zalijeme vodkou. Zavřeme a dáme do tepla, klidně na sklunce, 6 týdnů zrát.


Po 6 týdnech směs přefiltrujeme přes jemné plátno a dáme zpět do sklenice. V hrnci svaříme cukr s vodou, necháme vychladnout a přilijeme k ořechovému základu. Necháme uležet další 4 týdny a následně opatrně stočíme do lahví.


Je lépe likér nechat ještě několik měsíců odpočívat, protože zde platí, že se vyplatí počkat si - chuť se pěkně rozvine.

Věřím, že vám bude likér chutnat, a že si spolu "ťukneme" ke krásnému prožití vánočních svátků.


Díky za to, že čtete můj blog. Těší mě, když vás inspiruji.


2 021 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page