top of page

Marmeláda z okvětních plátků růží

Aktualizováno: 16. 6. 2022

Sladká, voňavá, delikátní a hlavně růžová. Nemám jiná slova, kterými bych popsala tenhle kulinářský skvost. Recept je kombinací několika bulharských receptů, protože kdo jiný by měl umět růžovou marmeládu, než právě Bulhaři, kteří jsou proslulí pěstováním růží damaškových. V těchto dnech navíc vrcholí jejich sklizeň, takže recept je opravdu aktuální. K výrobě marmelády lze požít i jiné růže než zrovna růže damaškové, ale růže by měly mít menší okvětní plátky, jemnější a hlavně velmi vonné. Vyšlechtěné čajové růže nejsou zrovna nejvhodnější, protože okvětní plátky jsou poměrně tuhé. Toliko rada na okraj, pojďme do toho.

Rozpis na cca 5 skleniček

100 g plátků růže

500 g cukru

500 ml vody

1/2 lžičky kyseliny citronové

5 g citrusového pektinu


Ze všeho nejdříve si natrháme okvětní plátky růží. Ty by se měly trhat ráno, klidně dokud je ještě rosa, protože po ránu je obsah vonných látek v růžích největší. Nenechte se mýlit 100 g je opravdu docela dost. Plátky jsou poměrně lehké. Sama jsem dělala trojnásobné množství a růží jsem měla plný 5 litrový hrnec.


Růže zprostíme broučků (u mých se to jen hemží, protože nepoužívám žádné postřiky), v případě potřeby je jemně propláchneme studenou vodou. Pokud je proplachujeme, necháme je proschnout.


Růže prosypeme cukrem a necháme cca 2 hodiny odstát. Prosím neptejte se mě proč, zkombinovala jsem několik originálních receptů, ve kterých se plátky nechávají s cukrem odpočinout.


Poté přidáme vodu a přivedeme k varu. Stáhneme plamen (elektriku) a necháme za občasného míchání probublávat cca 20 minut. Poté přidáme kyselinu citronovou a ve dvou lžících cukru rozmíchaný pektin. Povaříme další 2 minuty a plníme do čistých skleniček. Okamžitě zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.


V originálních receptech nenajdeme pektin. Marmelády buď vaří do doby, než se tekutina zredukuje téměř na polovinu (pak je to husté), nebo var ukončí a plní do skleniček hned. Pak ale musí být výsledek poměrně tekutý (i podle sdílených fotografií) . Já to prostě vyřešila po svém.


Pokud bychom vařili marmeládu kratší čas, nebudou plátky dostatečně měkké (průběžně jsem kontrolovala).


Musím říct, že marmeláda sice obsahuje poněkud více cukru (nepoužívejte třtinový!!! zkreslí chuť), ale zase si nemyslím, že by jste jí měli místo oběda. A občasné zahřešení zase zvyšuje duševní pohodu, takže je vlastně vše v nejlepší pořádku :). Navíc mi můžete věřit, že marmeláda je natolik delikátní, že smyslový prožitek bohatě kompenzuje nezdravý cukr.


5 618 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page