top of page

Jak si vyrobit čisticí/micelární tonikum

Aktualizováno: 25. 4. 2021

Čisticí tonika jsou vděčným kosmetickým kouskem ve vaší koupelně. Ptáte se proč? Protože jsou jednak jednoduchá na výrobu, takže je zvládne i naprostý začátečník, můžete si je snadno přizpůsobit a pleť se s jejich pomocí dá krásně vyčistit. Tentokrát jsem pro vás připravila zklidňující tonikum s coco glucosidem. Na konci se navíc dozvíte, jak je to s těmi micelami a co to vlastně je.


Rozpis na 100 ml

89 ml hydrolátu nebo bylinného výluhu

0,6 g Sensicare

Postup výroby

Připravte si kádinku, váhu a dezinfekční prostředek (líh, nebo něco podobného). Následně do kádinky odvažte požadované množství vychladlého a přefiltrovaného bylinného výluhu nebo hydrolátu dle vlastní volby, révovou šťávu, coco glucosid, allantoin a konzervant. Hotovou směs promíchejte, přelijete do lahvičky a uzavřete uzávěrem.

Před použitím je třeba lahvičku protřepat, allantoin není zcela rozpustný a je třeba ho vždycky rozptýlit.


Jak můžete sami vidět, je to opravdu jednoduchá záležitost. PH hotového spreje je cca 6,5 s hydrolátem. Pokud použijete bylinný výluh, přidejte pár kapek kyseliny mléčné.


Jak tonikum použít

Jednoduše protřepejte, naneste na vatové tamponky a krouživým pohybem očistěte svou pleť. Protože tonikum obsahuje coco glucosid, doporučuji po jeho použití ještě použít pečující tonikum bez čistících složek.


Nakupujte suroviny


v mém eshopu Kosmetické suroviny. Koupí surovin podpoříte nejen rozšíření sortimentu, ale hlavně budete mít k dispozici mnohem víc návodů na skvělé kosmetické produkty, informace a videa, které nikde jinde nenajdete.




Proč uvedené suroviny

Hydroláty nebo bylinné výluhy -přizpůsobte výběr své pleti, více se dozvíte v mé knize Zelená kosmetika

Coco glucoside - jemná čistící surovina, váže na sebe nečistoty

Allantoin - zklidňuje pokožku, napomáhá udržet vodu v pokožce

Révová šťáva - dodá pleti množství minerálních látek a díky obsahu glycerinu pokožku hydratuje


Jak je to s těmi micelami...

Pusťte si dneska televizi a určitě narazíte v některé z reklam na micelární vodu. Co to ale vlastně je? Je to směs vody (květinové, demineralizované...) a dalších surovin, z nichž jednou jsou mikroskopicky malé kapičky (micely) povrchově aktivních látek - surfaktantů.

Povrchově aktivní látky poskytují čisticí a pěnivé vlastnosti mnoha produktů osobní péče, jako jsou sprchové gely, pleťové čistící produkty, domácí čisticí prostředky atd. Zahrnují ale také velkou skupinu kosmetických přísad, jako jsou například emulgátory a solubilizátory.


Povrchově aktivní látky obsahují molekuly s lipofilním (olejem přitahovaným) „ocáskem“ a hydrofilní (vodou přitahovanou) „hlavou“. To znamená, že mohou spojovat složky oleje a vody dohromady. Jakmile jsou molekuly povrchově aktivní látky ve vodě při tzv. „Kritické koncentraci micel“, uspořádají se do malých kuliček s "ocásky" dovnitř a "hlavami" směřujícími ven do vody. Tato struktura jim umožní dobře se rozptýlit ve vodní složce vlastní micelární vody. Jakmile se tato voda dostane na vatový tamponek (nebo na cokoliv jiného, co používáte na čištění), micely se mohou přeskupit a "ocasy" přitahující olej odstraňují mastné nečistoty z obličeje, zatímco "hlavy" přitahují hydrofilní nečistoty.


Prostě a jednoduše jakmile produkt obsahuje povrchově aktivní látky, nazývá se micelární - je to takový moderní výraz :)


Nezapomeňte návod sdílet, děkuji :)

2 203 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page