top of page

Bylinkové mýdlo na ruce

Aktualizováno: 19. 4. 2018

Připravila jsem vám pro inspiraci jednoduché bylinkové tekuté mýdlo. Velkou výhodou je, že není díky použití kyseliny mléčné zásadité a je tak mnohem šetrnější k pokožce. Vlastní mýdlo je z pár surovin, ale i tak naše ruce nejen velmi šetrně umyje, ale bude o ně i pečovat a hydratovat je. Navíc se můžeme jednoduše inspirovat tím, co právě kolem nás roste. KMůžeme si tak vyrobit třeba fialkové mýdlo, nebo sedmikráskové nebo trnkové. Jednou vyzkoušíte a už jiné nepoužijete. No a pokud nemáme čerstvé bylinky nevadí, použít se dají i sušené v poměru 4:1. Tak s chutí do toho, ať nám ruce poděkují svou jemností. A mýdlo samozřejmě můžeme použít na celé tělo.


Rozpis na cca 250 ml

10 g soli (používám mořskou) - kvůli lepší viskozitě

60 - 70 kapek kyseliny mléčné

150 ml bylinného výluhu z měsíčku lékařského a jitrocele


Postup výroby je velmi jednoduchý. Nejdříve si vyrobíme bylinný výluh. Vezmeme čistou sklenici, volně vložíme nejlépe čerstvý natrhaný jitrocel a cca 7 usušených květů měsíčku. Zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme do vychladnutí pěkně louhovat. Přefiltrujeme a použijeme 150 ml, ve kterých rozmícháme xanthanovou gumu. Můžeme si jí předem rozmíchat v 5 ml coco siliconu nebo hemiskvalanu a ten potom za stálého vmíchání vlít do vody - nebude to puckovatět.


Postupně přimícháme zbytek surovin. Zkusíme moc nešlehat, ať se mýdlo nenapění. Pokud by se tak stalo, stačí jednoduše počkat do druhého dne, bublinky pěkně "vyšumí".


Kdo chce, může přidat pár kapek oblíbeného esenciálního oleje nebo parfému do kosmetiky.

PH je v rozmezí 5,5-6.


Samozřejmě že si můžeme koupit za pár korun mýdlo na ruce v drogerii, klidně i litr za 40 korun. Ale když se podíváme na složení, tak v něm najdeme jen ty nejlevnější a nešetrné suroviny. A naše ruce si přeci zaslouží něco lepšího, vždyť jim dáváme mnohdy pořádně zabrat. Když je navíc pak namažeme vlastnoručně vyrobeným krémem, třeba tím zahradním, tak po týdnu své ruce prostě nepoznáme, protože budou jemné jako samet.


Máte nějaký jiný tip? Používáte své vlastní mýdlo a jaké?


Díky že čtete můj blog a že suroviny nakupujete ZDE. Neváhejte příspěvky komentovat. Vaše názory mám ráda a mnohdy mě inspirují k dalším produktům.


1 812 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page