top of page

Bojíte se emulgování? Nevadí...

Spousta začátečníků se bojí toho, že se jim nepovede krém správně vyrobit a že se jim tzv. rozjedou jednotlivé fáze. Jinými slovy, že se oddělí voda od oleje. To se samozřejmě stát může a nejen začátečníkům. Toto jeden z důvodů, proč se vyrábějí báze. Tím dalším důvodem je i to, že jejich použití je velmi jednoduché a k vytvoření specifického krému není třeba moc pomůcek. Mnohdy se tedy báze využívají i komerčně.

BIO krémová báze je jednou z bází, které lze použít k vytvoření pestré škály opravdu jedinečných produktů. Navíc je od českého výrobce, se kterým se znám osobně a který si dal opravdu záležet na složení a dlouho jí testoval, aby se nerozjížděla po přidání olejové i vodní fáze. Báze snese přidání až 10 % olejových a 10 % vodních složek, což je opravdu dost.


Jak s bází pracovat?


Je to velmi jednoduché. Stačí si nachystat váhu, misku, ve které budeme krém míchat, malou metličku a samozřejmě suroviny, které budeme chtít do báze přidat.

Pokud budeme chtít celkových 50 g krému, nachystáme si 45 báze a až 2,5 g surovin na vodní a až 2,5 g surovin na olejové bázi.


Nejlepší bude, když to vysvětlím na konkrétním příkladu :)


Chtěla bych si vytvořit krém, který bude redukovat nedokonalosti pleti.

Do misky si tedy odvážím 45 g báze a přidám například 1,5 g okurkové šťávy a 1 g Seboclearu - to je vodní složka, protože tyto aktivní látky jsou na vodní bázi. Potom přidám 1 g oleje tamanu a 1,5 g třtinového skvalanu, který krém pěkně odlehčí. Promíchám, přidám 3 kapky esenciálního oleje z rozmarýnu a 2 kapky tea tree, opět promíchám a krém redukující nedokonalosti pleti je na světě.

Na úplně stejném principu si mohu vyrobit jakýkoliv krém.

Pokud budu třeba chtít výživný krém na tělo, tak ve stejném poměru přidám třeba jen avokádový olej a doplním extraktem ze zeleného čaje . Dostanu tak výživnou variantu nabitou antioxidanty.


Do báze se lépe zakomponovávají kapalné suroviny. Pokud budete chtít přidat nějaké práškové, pak prášek smícháme s troškou krému do hladka a postupně přidáme zbytek krému. Nikdy nesypeme prášek do báze, protože ho s největší pravděpodobností nikdy zcela nerozmícháme.


Báze jsou skvělé třeba i pro rychlé dárky. Určitě není od věci mít jedno balení do zásoby. Ne vždycky totiž máme dost času na vytvoření krému od základu. Já osobně bázi nejvíc používám když chci někomu přinést výživnější krém na ruce. Do báze přidávám pak navíc rýžový pudr nebo ovesné hedvábí, protože obě suroviny vytvářejí na pokožce doslova sametový film. Krém plním do hliníkových tub, protože to vypadá strašně hezky.


Jaké zkušenosti s bázemi máte vy? Používáte je?


910 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page