top of page

Ametysty z Vysočiny

Aktualizováno: 27. 7. 2019

To si tak jdete lesem, narazíte na palouk a tohle tam najdete... No dobře, tak takhle to nebylo. Lokality minerálů jsou jasně určené, takže pokud se člověk rozhodne, že chce něco najít, musí si o lokalitě něco přečíst. Česká republika má jednu geologickou zvláštnost. Najdete u nás takové množství minerálů, jako nikde jinde na světě. Ne všechny jsou třeba vhodné pro výbrus a šperkařství, ale určitě jsou krásné jako sběratelské kousky. Ametysty z Vysočiny jsou nejen pro mineralogy, ale dají se najít i ty, které lze brousit.

Nejsem si jistá, jestli bych mezi všemi našla nějaký, který by se brousit dal, ale to mi určitě řekne moje kolegyně z práce, která je na tohle opravdovou odbornicí. Každopádně mně se líbí i zlomky, kterých jsem si nasbírala opravdu dost, použiji je k zalití do pryskyřice a vyrobím si z nich naprosto originální bižuterii.


Pokud máte tu touhu a chtěli byste si také podobné kousky nasbírat, pak se musíte vydat na Vysočinu, do obce Kojatín. Pravda od nás je to více jak 200 km, ale musíte uznat, že to stojí za to. Lokalita je kousek od hranice obce, ze které vyjedete, po levici minete Kojatínský rybník a na kopci se dáte doleva polňačkou. No a potom už jen dojedete k lesu, který je krapet prokopaný. My jsme přišli v době, kdy místo "upravené" a jámy zahrnuté, což ale vůbec nebylo na škodu, naopak.



Navíc bylo po dešti, takže byly fialové zlomky krásně vidět a mohli jste je doslova sbírat na zemi, stačilo se jen koukat.

Já sama jsem posbírala cca půl kila zlomků a krásných drůz, opravdu jsem vše našla na zemi.

Tohle jsou jen ty největší kousky, ty malinké jsem ani nefotila. Z místa byl nadšený samozřejmě i syn, který celou dobu hlásil - mami, ten musíš vidět; mami, ten je boží; mami, to jsem ještě neviděl...


Prostě fajn strávené odpoledne. Máte li prospektorského ducha, vyražte na výlet, určitě něco najdete...

1 401 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page