top of page

10 důvodů proč si vyrábět vlastní kosmetiku

Aktualizováno: 8. 11. 2020

Zrovna před nedávnem jsem stála v parfumerii a v ruce otáčela krabičku s děsně drahým krémem. Přepadla mě totiž zvědavost, co je vlastně na tom krému tak strašně drahý, tak jsem se dala do studování složení. Koncovky typu propyl, butyl, methyl jsem rovnou přeskočila, stejně jako vodu, glycerín a asi 98 % dalších surovin, které znám. To co zbylo jsem si rychle vygooglila a zjistila jsem, že v krému v podstatě není nic, co by za tu cenu stálo. Ne že by mě to překvapilo, ale znovu mi došlo, že je to jeden z důvodů, proč si kosmetiku vyrábím. Jste zvědaví, na další důvody? Tak čtěte dál.

Důvody jsem seřadila nahodile, protože se mi nějak nedaří je srovnat podle důležitosti. Prostě každý kouká na něco jiného :). Že si ještě vlastní kosmetiku nevyrábíte? Tak po pročtení důvodů se do toho 100 % vrhnete.


Důvod č. 1 - nepřiměřená cena

Už jsem se zmínila v úvodu. Cena kosmetiky bývá ve většině případů neúměrná obsahu. Nechci se navážet do výrobců, protože do prodejní ceny se velkou měrou promítne cena úřední mašinérie schvalování, logistiky, reklamy, prodejního řetězce a já nevím čeho ještě, ale pravdou je, že hodnota krému jako takového je cca na jedné desetině. Ale proč bych ten rozdíl jako měla platit já?


Důvod č. 2 - kontrola nad surovinami

Prostě chci mít plnou kontrolu nad použitými surovinami. Chci vědět, že je například v krému opravdu kvalitní mandlový olej a ne nějaká rafináda. Ne u každého složení je totiž uvedeno, zda se jedná o studený lis apod.


Důvod č. 3 - složení

Každý produkt je složený z mnoha surovin. Proč bych se ale měla přizpůsobovat já? Chci si je poskládat podle svého. Ano, musím respektovat některá pravidla, ale i tak mě vlastní výroba úžasně osvobozuje.


Důvod č. 4 - relax

Kosmetická alchymie mi poskytuje neskutečný relax. Užívám si to míchání, očichávání a mazání na sebe. Mám vždycky hroznou radost, když se mi povede něco nového.


Důvod č. 5 - jsem eko

Díky tomu, že si vyrábím sama neplýtvám obaly, nepodílím se na tak rozsáhlém logistickém molochu. Dózy a lahvičky používám tak dlouho, jak to jde. Logistika u mě končí v podstatě výrobou, žádné další převážení hotových produktů do skladů a meziskladů a do prodejen.


Důvod č. 6 - nic mi "nedojde"

Velká výhoda DIY výroby. Nestane se mi, že bych se neměla čím namazat. Nemusím plánovat doběhnutí do drogerky a nákup. Jednoduše si vyrobím to, co zrovna potřebuji.


Důvod č. 7 - dárky

Nemám nouzi o dárky. Nemusím přemýšlet nad tím, co mám komu dát. Znám potřeby svých blízkých a kamarádek, takže proč je neobdarovat něčím z čeho budou mít opravdu radost a hlavně to použijí. Vím, že moje dárky neskončí někde na dně skříně, kde se po dvou letech při debordelizaci náhodou objeví.


Důvod č. 8 - lepší stav pokožky

Pamatuji si na to, jak jsem vypadala před lety. Hodně problematická pleť, nastupující vrásky. No nic moc. Dneska je to mnohem lepší. Že je mi 45 hádá málo kdo, pleť je čistší, zářivější. Funguje to spolehlivě i na ostatních, protože spousta lidí mi píše, že díky vlastní kosmetice vypadají mnohem lépe.


Důvod č. 9 - emoce

Všimli jste si někdy, jak nás emoce ovlivňují a naopak jak a čím jsme schopni svoje emoce ovlivnit my sami? Díky tomu, že si do produktů přidávám esenciální oleje, můžu ovlivnit to, jak se cítím. Poslední dobou například miluji vedle růže i levanduli, která ve mě vzbuzuje pocity relaxu a klidu. Ráno se naopak "nakopávám" směsí máty a citronu v lehkém tělovém oleji.


Důvod č. 10 - vnímání sebe sama

Byly doby, kdy jsem byla schopná na sebe napatlat v podstatě cokoliv. Díky výrobě vlastní kosmetiky ale poslouchám svoje tělo. Vnímám, co potřebuji. Naučila jsem se poslouchat sebe sama. Možná to souvisí s věkem (fuj, to zní hrozně :)), že se víc vnímám, ale já jsem přesvědčená, že je to hlavně tím, že vidím, jak úžasně teď moje pokožka vypadá.


Kvalitní suroviny koupíte v mém eshopu Kosmetické suroviny. Vše co potřebujete na výrobu vlastní kosmetiky na jednom místě...


Tak co, našli jste v důvodech i ten vlastní? Napadá vás ještě nějaký? Napište mi je.

756 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page